«Χωρίς χοληστερόλη»… Σε ποια τρόφιμα τη συναντάμε;

Γράφει: Δρ. Αναστάσιος Παπαλαζάρου
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Παν/μίου
Γνωρίζατε ότι η χοληστερόλη ή χοληστερίνη, όπως αλλιώς λέγεται, συναντάται φυσικά στο σώμα μας και μάλιστα, είναι ιδιαίτερα σημαντική αφού είναι απαραίτητη για τη σύσταση των κυτταρικών μεμβρανών, τη σύνθεση ορμονών και το σχηματισμό των χολικών αλάτων; Ο οργανισμός μας ρυθμίζει από μόνος του τη βιοσύνθεση της χοληστερόλης, ανάλογα με την κατανάλωση και τα αποθέματά της στις ‘αποθήκες’ μας.
Όμως, η χοληστερόλη που υπάρχει στο σώμα μας και που βλέπουμε στις βιοχημικές εξετάσεις μας, είναι η ίδια με τη χοληστερόλη που υπάρχει στα τρόφιμα;
Όσο εύκολα κι αν λέμε, «εντάξει, σε ποια τρόφιμα υπάρχει χοληστερίνη να τα περιορίσω;», τόσο λάθος κάνουμε για την αποτελεσματική αντιμετώπισή της. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μια σημαντική παρερμηνεία αναφορικά με το αν η χοληστερόλη που περιέχεται στα τρόφιμα είναι υπεύθυνη για την αύξηση της χοληστερόλης στο αίμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι συχνά αποφεύγουμε να καταναλώσουμε θαλασσινά ή αυγά, από φόβο μήπως οι εξετάσεις μας «τσιμπήσουν» και εμφανίσουμε υπερχοληστερολαιμία. Στην πραγματικότητα όμως, η χοληστερόλη που περιέχεται στα τρόφιμα, ή αλλιώς διαιτητική χοληστερόλη, έχει μικρή επίδραση στη χοληστερόλη του αίματος.
Με βάση ερευνητικά δεδομένα, ήδη από το 2013 η Αμερικάνικη Εταιρία Καρδιολογίας (American Heart Association) και το Αμερικάνικο Κολλέγιο Καρδιολογίας (American College of Cardiology) τονίζουν ότι δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο περιορισμός της διαιτητικής χοληστερόλης οδηγεί σε σημαντική μείωση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης, δηλαδή της «κακής» χοληστερόλης, στο αίμα. Μάλιστα, πρόσφατα δημοσιεύθηκαν οι διατροφικές συστάσεις των ΗΠΑ, οι οποίες ανανεώνονται κάθε 5 χρόνια, και για την πενταετία 2015-20 δεν συμπεριέλαβαν κάποιο περιορισμό, τόσο στην πρόσληψη της διαιτητικής χοληστερόλης, όσο και των «καλών» λιπαρών οξέων.
Αντίθετα, προτάθηκε ο περιορισμός της ποσότητας των κορεσμένων και trans λιπαρών οξέων που καταναλώνουμε, τα οποία μπορούν να θεωρηθούν και ως οι κύριοι «ένοχοι» για την αύξηση της χοληστερίνης του αίματος. Ιδίως τα άτομα με υπερλιπιδαιμίες (υπερχοληστερολαιμία) είναι σημαντικό να γνωρίζουν την περιεκτικότητα των τροφίμων σε διαιτητική χοληστερόλη και να την περιορίζουν, καθώς μπορεί να επηρεάσει τις τιμές των λιπιδίων στο αίμα. Ο έλεγχος των τροφίμων επιτυγχάνεται μέσα από τις ετικέτες κάθε συσκευασίας και από τα σύμβολα ποιότητας, τα οποία πιστοποιούν την παρουσία ή μη διαιτητικής χοληστερόλης στο τρόφιμο.
Φαίνεται, λοιπόν, ότι είναι μεγάλης σημασίας να αναγνωρίζουμε και να περιορίζουμε τη διαιτητική χοληστερόλη και να καταναλώνουμε τα καλά λιπαρά. Γι’ αυτό, αντικαθιστούμε τα ζωικά λίπη με φυτικά, επιλέγουμε προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά, περιορίζουμε το κορεσμένο λίπος και αυξάνουμε την πρόσληψη πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, καταναλώνοντας ψάρια, ελαιόλαδο, φυτικά έλαια, ξηρούς καρπούς και φυτικές μαλακές μαργαρίνες υψηλής περιεκτικότητας σε ω-3 λιπαρά.
Αναζητήστε τα προϊόντα alfa, από τα οποία απουσιάζει η διαιτητική χοληστερόλη, καθώς όλα τα υλικά είναι τρόφιμα φυτικής προέλευσης και προστατεύουν την υγεία των αγγείων αλλά και της καρδιάς σας.