Xορτόπιτα νηστίσιμη
...με το μοναδικό χωριάτικο φύλλο «κιχί με αλεύρι ολικής άλεσης», της alfa

Xορτόπιτα νηστίσιμη

Κοινοποίησέ το στο κοινωνικό σου δίκτυο:

ή μπορείς να αντιγράψεις και να κοινοποιήσεις αυτή τη διεύθυνση

Συστατικά

1 πακέτο χωριάτικο φύλλο «κιχί με αλεύρι ολικής άλεσης» της alfa
3 πράσα
πολύ τρυφερά
1 ξερό κρεμμύδι
ψιλοκομμένο
700 γρ. διάφορα χόρτα
ήμερα και άγρια όπως σπανάκι-σέσκουλα- λάπαθα -αγκιναράκια -τσουκνίδες κλπ
1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα
τρυφερά με τα φύλλα τους
1 ματσάκι άνηθο
ψιλοκομμένο (και τα κοτσανάκια του)
1 ματσάκι δυόσμο
φρέσκο
1/2 ματσάκι καυκαλήθρες
1/2 ματσάκι μυρώνια
1/3 ματσάκι αγριομάραθο
1-2 κ.σ. αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 κ.σ. σιμιγδάλι
(ή κομμένο ρύζι ή φρυγανιά ή αλεύρι ολικής ή καλαμποκάλευρο ή πλιγούρι ή νιφάδες βρώμης ή τραχανάς που δεν είναι νηστίσιμος)
3/4 φλ. ελαιόλαδο
  • Μερίδες 16
  • Εύκολη
  • 30 λεπτά
  • 70 λεπτά

Εκτέλεση

BOX KIHI-WHOLE WHEAT-2

Πλένουμε και στραγγίζουμε όλα τα χόρτα που θα χρησιμοποιήσουμε στη νηστίσιμη χορτόπιτα. Άγρια και ήμερα, τα φρέσκα κρεμμύδια και τα μυρωδικά.

Τα αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν πολύ καλά. Αν έχετε μπολ με φυγόκεντρη, που στεγνώνετε τις σαλάτες, στεγνώστε εκεί καλά τα χόρτα και τα βότανα.

Σε ένα τηγάνι, με 3 κ.σ. από το συνολικό ελαιόλαδο, βάζουμε το ξερό κρεμμύδι και τα πράσα να μαραθούν μέχρι να γίνουν διάφανα, πάντα σε μέτρια φωτιά. Αφήνουμε να κρυώσουν. Κόβουμε όλα τα χόρτα σε μεγάλη λεκάνη και τα πασπαλίζουμε με το χοντρό αλάτι. Τα ανακατεύουμε και τα τρίβουμε με τα χέρια, ώστε να πέσει λίγο ο όγκος τους.

Τα αφήνουμε να σταθούν για 10-15  λεπτά και να μαραθούν.

Τα μαζεύουμε με τις χούφτες, αφήνοντας πίσω τα υγρά τους που δεν μας χρειάζονται. Τα βάζουμε σε καθαρό μπολ. Ρίχνουμε 1/4 φλ. από το συνολικό ελαιόλαδο στα χόρτα. Τρίβουμε πιπέρι και προσθέτουμε τα βότανα ψιλοκομμένα, καθώς και τα φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους. Τα ανακατεύουμε να λαδώσουν. Ρίχνουμε μέσα και τα σοταρισμένα κρεμμύδια και πράσα.

Προσθέτουμε το σιμιγδάλι (πλιγούρι, νιφάδες βρώμης, αλεύρι ή ό,τι από τα παραπάνω σας αρέσει) και ανακατεύουμε. Αυτά τα υλικά ρουφούν τα υγρά από τα χόρτα και στεγνώνουν τη γέμιση.

Στεγνή γέμιση σημαίνει τραγανή τέλεια χορτόπιτα.

Στήνουμε τη νηστίσιμη χορτόπιτα στο ταψί

Λαδώνουμε ένα ρηχό ταψί για πίτα, 40 ή 42 εκ. και στρώνουμε 3 φύλλα κιχί ολικής, ακτινωτά και ελαφρώς τσαλακωμένα.

Δεν ξεχνάμε κάθε φύλλο που στρώνουμε να το ραντίζουμε με λίγο από το ελαιόλαδο.

Στρώνουμε το τέταρτο φύλλο τσαλακωμένο. Αδειάζουμε μέσα τη γέμιση. Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα 2 φύλλα, ελαφρώς τσαλακωμένα, ραντίζοντάς τα ένα ένα με ελαιόλαδο. Γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων πάνω στην πίτα.

Χαράζουμε σε κομμάτια την επιφάνεια της χορτόπιτας. Ραντίζουμε με λίγο νερό και τέλος περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

Προθερμαίνουμε καλά το φούρνο. Ψήνουμε στις αντιστάσεις, στην τελευταία κάτω σχάρα, στους 1800C για 1 ώρα.

Το τελευταίο 20λεπτο ψήνουμε μόνο στην κάτω αντίσταση, ώσπου να ροδίσει ολόγυρα η πίτα και να ξεκολλήσει από το ταψί. Όταν η χορτόπιτα κουνιέται ολόκληρη μέσα στο ταψί είναι έτοιμη.

Την αφήνουμε να σταθεί για 15 λεπτά και να τραβήξει τα υγρά της.

 

(Visited 96 times, 1 visits today)

Πρόσθεσε το σχόλιό σου

 

προηγούμενο
Μπουγατσίνια σφολιάτας με σοκολάτα
επόμενο
Τυρόπιτα περέκ