Τυρόπιτα Λαμίας
…με τα νέα φύλλα κρούστας «πολίτικο» & χωριάτικο «κιχί» της alfa

Τυρόπιτα Λαμίας

Κοινοποίησέ το στο κοινωνικό σου δίκτυο:

ή μπορείς να αντιγράψεις και να κοινοποιήσεις αυτή τη διεύθυνση

Συστατικά

5 φύλλα από το φύλλο κρούστας «πολίτικο» της alfa
5 φύλλα από το χωριάτικο φύλλο «κιχί» της alfa
700 γρ. φέτα Παρνασσού
300 γρ. ξερή μυζήθρα
5 μεγάλα αυγά
800 γρ. φρέσκο γάλα
250 γρ. ελαιόλαδο
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ήταν το εύκολο, το γρήγορο φαγητό των κτηνοτρόφων της Λαμίας με ταυλικά που όλοι είχαν από την παραγωγή τους. Είναι το πιάτο που πλέονδοκιμάζει όποιος επισκέπτεται την περιοχή, μιας και σε όλες τις ταβέρνες και σε όλα τα σπίτια υπάρχει πάντα αυτή η τυρόπιτα σαν καλωσόρισμα.

  • Μερίδες 16
  • Μέτρια
  • 15 λεπτά
  • 70 λεπτά

Εκτέλεση

FILO KIHI 2 FILO POLITIKO 2

Θα χρησιμοποιήσουμε ταψί 35 εκατοστών για πίτα. Λαδώνουμε το ταψί και ακτινωτά απλώνουμε 3 φύλλα κιχί, ραντίζοντάς τα με ελαιόλαδο. Τρίβουμε τα τυριά σε μπολ και τα πασπαλίζουμε με μπόλικο πιπέρι. Σε άλλο μπολ χτυπάμε τα αυγά με το γάλα και το ελαιόλαδο. Στρώνουμε 1φύλλο πολίτικο, ελαφρά τσαλακωμένο, πάνω στα φύλλα κιχί. Πασπαλίζουμε με λίγο τυρί και περιχύνουμε με 1 φλιτζάνι μείγμα γάλα-αυγών. Επαναλαμβάνουμε 4 στρώσεις με τσαλακωμένα φύλλα, τυριά και μείγμα γάλα-αυγών. Καλύπτουμε την πίτα με τα άλλα 2 φύλλα κιχί, ελαφρά τσαλακωμένα. Γυρνάμε τις άκρες προς τα μέσα και περιχύνουμε με το υπόλοιπο μείγμα αυγών. Τρυπάμε την επιφάνεια με πιρούνι. Δεν τρυπάμε τη βάση της πίτας. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις, για περίπου 1 ώρα και 10’, μέχρι να ροδίσει καλά και να ξεκολλήσει από το ταψί.

 

TIP

Το τρύπημα των φύλλων στην επιφάνεια βοηθάει στο να εξατμίζονται οι υδρατμοί της πίτας και να έχουμε σαν αποτέλεσμα μια τραγανή και ξεροψημένη τυρόπιτα.

(Visited 281 times, 1 visits today)

Πρόσθεσε το σχόλιό σου

 

προηγούμενο
Τριγωνάρια με φέτα και ξινομυζήθρα  (Γκιουζλεμέδες Μυτιλήνης)
επόμενο
Χανιώτικο μπουρέκι