Στεγνόπιτα Κοζάνης (νηστίσιμη)
…με το μοναδικό χωριάτικο φύλλο «κιχί» της alfa

Στεγνόπιτα Κοζάνης (νηστίσιμη)

Κοινοποίησέ το στο κοινωνικό σου δίκτυο:

ή μπορείς να αντιγράψεις και να κοινοποιήσεις αυτή τη διεύθυνση

Συστατικά

4 φύλλα από το χωριάτικο φύλλο «κιχί» της alfa
1 κιλό διάφορα χόρτα
σπανάκι, λάπαθα, παπαρούνες κλπ
2 πράσα
ψιλοκομμένα
4 κουταλιές ρύζι
2 φλ. καρυδόψιχα
ψιλοκομμένη
2 φλ. ταχίνι Μακεδονίας
2-3 κουταλιές σουσάμι
αλάτι
πιπέρι

Παραδοσιακή Κοζανίτικη συνταγή, ιδανική για την περίοδο της νηστείας.
Παρόμοιες συνταγές, στεγνόπιτες, ρυζόπιτες ή ταχινόπιτες, γλυκιές και αλμυρές, συναντούμε στα μοναστήρια του Αγίου Όρους.

  • Μερίδες 12
  • Μέτρια
  • 20 λεπτά
  • 60 λεπτά

Εκτέλεση

FILO KIHI 2

Βράζουμε το ρύζι με λίγο νερό, για περίπου 8’, να μισομαλακώσει. Το στραγγίζουμε.  Πλένουμε και στραγγίζουμε τα χόρτα. Τα ψιλοκόβουμε σε λεκάνη. Προσθέτουμε τα πράσα και τα αλατίζουμε. Τα τρίβουμε ελαφρά με τα χέρια και τα αφήνουμε για 10’ να ιδρώσουν. Έπειτα, τα στύβουμε καλά να φύγουν τα υγρά τους. Τα βάζουμε σε μπολ, προσθέτουμε το ρύζι, τα μισά καρύδια, ½ φλιτζάνι ταχίνι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Σε λαδωμένο ταψί απλώνουμε το ένα φύλλο. Αλείφουμε λίγο ταχίνι και πασπαλίζουμε λίγο καρύδι. Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο και σκορπάμε τη γέμιση σε όλη την επιφάνεια. Καλύπτουμε με το τρίτο φύλλο κιχί. Αλείφουμε λίγο ταχίνι και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο καρύδι. Απλώνουμε το τελευταίο φύλλο στην επιφάνεια της πίτας, ελαφρά τσαλακωμένο, ρίχνουμε το υπόλοιπο ταχίνι και πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια και την ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα, για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσει.

Tip 
Τα ελαφρώς σουρωμένα φύλλα βοηθούν στο να περνάει θερμότητα ενδιάμεσα και να ξεροψήνεται η πίτα μέχρι μέσα.

 

 

(Visited 127 times, 1 visits today)

Πρόσθεσε το σχόλιό σου

 

προηγούμενο
Σκεπαστή πίτσα Καισαρείας (παστουρμαδόπιτα)
επόμενο
Σουλτάνα Ασωπίας με μήλο & σταφίδα