Σουσαμόπιτα Θράκης (νηστίσιμη)
…με το μοναδικό φύλλο κρούστας «πολίτικο» της alfa

Σουσαμόπιτα Θράκης (νηστίσιμη)

Κοινοποίησέ το στο κοινωνικό σου δίκτυο:

ή μπορείς να αντιγράψεις και να κοινοποιήσεις αυτή τη διεύθυνση

Συστατικά

1 πακέτο φύλλο κρούστας «πολίτικο» της alfa
2 1/2 φλ. σουσάμι
καβουρδισένο
1 1/2 φλ. φρυγανιά
αλεσμένη
1 1/2 φλ. καρύδια
2 κ.σ. κανέλα
1/2 κ.γ. γαρύφαλλο
1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
1 φλ. ελαιόλαδο
1/2 φλ. σπορέλαιο
Για το σιρόπι
3 φλ. νερό
3 φλ. ζάχαρη
2 κ.σ. μέλι
θυμαρίσιο
ξύλο από κανέλα
1/2 λεμόνι

Η σουσαμόπιτα Θράκης είναι ένα παραδοσιακό γλυκό που γίνεται είτε σε στρώσεις, όπως ο μπακλαβάς ή σε ρολά. Φτιάχνεται στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης, της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας, κυρίως την περίοδο της νηστείας.

  • Μερίδες 24
  • Μέτρια
  • 15 λεπτά
  • 75 λεπτά

Εκτέλεση

FILO POLITIKO 2

Αφού καβουρδίσουμε το σουσάμι, το αφήνουμε να κρυώσει. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το σουσάμι, τη φρυγανιά, το καρύδι, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το μοσχοκάρυδο. Τα αλέθουμε, αλλά δεν τα κάνουμε σκόνη. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150-160°C, στις αντιστάσεις. Λαδώνουμε το ταψί της κουζίνας. Ανοίγουμε ένα φύλλο στον πάγκο και πασπαλίζουμε σε όλη την επιφάνεια 4-5 κουταλιές γέμιση. Καλύπτουμε με το 2ο φύλλο και άλλη μια κουταλιά γέμιση. Συνολικά, θα κάνουμε 4 στρώσεις φύλλο-γέμιση. Στο τελευταίο φύλλο (4°), πασπαλίζουμε με τη γέμιση και τυλίγουμε σε ρολό, όχι σφιχτό, κατά μήκος (ξεκινάμε από τη στενή πλευρά). Το τοποθετούμε με την ένωση προς τα κάτω στο λαδωμένο ταψί και επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα φύλλα. Φτιάχνουμε 3 ρολά, ακολουθώντας τις οδηγίες του πρώτου. Με μαχαίρι κοφτερό χαράζουμε τα ρολά σε φέτες. Καρφώνουμε σε κάθε φέτα από 1 γαρύφαλλο.
Ενώνουμε το ελαιόλαδο με το σπορέλαιο και το ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα να κάψει. Λίγο λίγο, με κουτάλι, περιχύνουμε τα ρολά με το καυτό λάδι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα και 15′, μέχρι να ροδίσουν καλά τα ρολά. Το αργό και παρατεταμένο ψήσιμο κάνουν τα ρολά έξτρα τραγανά.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό. Προσθέτουμε
την κανέλα και ανακατεύουμε μέχρι να πάρει βράση. Προσθέτουμε λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού και ολόκληρη τη λεμονόκουπα. Βράζουμε για 3-4’ λεπτά.
Τέλος, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε την κανέλα και το λεμόνι. Αφήνουμε λίγα λεπτά το σιρόπι να γίνει χλιαρό.
Βγάζουμε τα καυτά ρολά από το φούρνο και τα σιροπιάζουμε σιγά σιγά, με ένα κουτάλι. Τα αφήνουμε να κρυώσουν στο σιρόπι τους. Όσο κρυώνουν, συνεχίζουν να ρουφάνε σιρόπι.

Tip
Από τη στιγμή που το σιρόπι πάρει βράση, δεν το ανακατεύουμε, γιατί θα κρυσταλλώσει. Η ένωση των φύλλων θα πρέπει να ακουμπάει πάντα στο ταψί, προς τα κάτω, για να μην ανοίγει και βγαίνει η γέμιση έξω, κατά το ψήσιμο.

 

(Visited 117 times, 1 visits today)

Πρόσθεσε το σχόλιό σου

 

προηγούμενο
Πασχαλινή κρεατότουρτα Χανίων
επόμενο
Ρολάκια με κανελοζάχαρη & σοκολάτα