Πιπερόπιτα Φλωρίνης
...με το νέο Φύλλο Σφολιάτας "του χεριού σας" της alfa

Πιπερόπιτα Φλωρίνης

Κοινοποίησέ το στο κοινωνικό σου δίκτυο:

ή μπορείς να αντιγράψεις και να κοινοποιήσεις αυτή τη διεύθυνση

Συστατικά

1 πακέτο φύλλο σφολιάτας «του χεριού σας» της alfa
1/3 φλ. ελαιόλαδο
1 κιλό πιπεριές Φλωρίνης
2 ξερά κρεμμύδια
κομμένα σε φέτες
3 μεγάλα αυγά
χτυπημένα
500 γρ. φέτα
σε τρίμματα ή τελεμές Μακεδονίας
250 γρ, ανεβατό
Μακεδονίας ή άλλο μαλακό φρέσκο τυρί
1/3 ματσάκι μαϊντανός
ψιλοκομμένο
1 κ.σ. μπούκοβο
(νιφάδες πιπεριάς)
2 κ.σ. σιμιγδάλι
ψιλό
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
λίγο ελαιόλαδο
για την επιφάνεια της σφολιάτας
2 κ.σ. μαυροσίσαμο

Οι πιπεριές Φλωρίνης αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής διατροφής των κατοίκων της Φλώρινας. Γι’ αυτό, έχουν εφεύρει άπειρες συνταγές για να τις γεύονται φρέσκιες ή αποξηραμένες. Η πιπεριά, η οποία προέρχεται από τη Νότια Αμερική, έφτασε στην Ευρώπη με τον Χριστόφορο Κολόμβο και κατέληξε να ευδοκιμεί στα εύφορα εδάφη της Φλώρινας. Η συνταγή είναι σχεδόν τόσο παλιά όσο και ο καρπός της πιπεριάς στη Φλώρινα. Αποτελεί καθημερινή συνήθεια για τους ντόπιους, αλλά και για όλη την Ελλάδα πλέον. Τόσο νόστιμη είναι.
Ιδανική για καλοκαιρινή πίτα.

  • Μερίδες 12
  • Μέτρια
  • 15 λεπτά
  • 60 λεπτά

Εκτέλεση

FILO POLITIKO 2

Πλένουμε και καθαρίζουμε τα κοτσάνια της πιπεριάς, την κόβουμε κατά μήκος και αφαιρούμε σπόρους και ίνες. Κόβουμε σε χοντρές φέτες. Σε ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σε μέτρια φωτιά αφήνουμε τα κρεμμύδια για 8-10′ να γίνουν διάφανα. Ανακατεύουμε τακτικά. Προσθέτουμε τις πιπεριές και τις αφήνουμε για 5-6′ να μαραθούν, ανακατεύοντας. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει καλά. Αφού κρυώσει προσθέτουμε τα αυγά, τα τυριά, το μαϊντανό, το μπούκοβο και αλατοπιπερώνουμε. Αλείφουμε ελαφρά το ταψί με λίγο ελαιόλαδο και απλώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας, φροντίζοντας να καλύπτει τα πλαϊνά του ταψιού, ώστε να φυλακίσουμε τη γέμιση. Αν χρειαστεί, τεντώνουμε ελαφρά την ελαστική σφολιάτα ώστε να καλύψουμε τα πλαϊνά. Πασπαλίζουμε με το σιμιγδάλι. Αδειάζουμε σε λεπτή στρώση την κρύα γέμιση. Καλύπτουμε με δεύτερο φύλλο σφολιάτας. Τσιμπά- με τις άκρες να κολλήσουν. Χαράζουμε την επιφάνεια της σφολιάτας σε κομμάτια, ή τρυπάμε όλη την επιφάνεια με τη μύτη του μαχαιριού. Αλείφουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με το μαυροσίσαμο. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 220°C στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα ή στους 200°C στον αέρα, στη μεσαία σχάρα. 10′ μετά το ψήσιμο χαμηλώνουμε στους 180°C ή στους 160°C, αντίστοιχα. Ψήνουμε συνολικά για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια και να ξεκολλήσει η πίτα από το ταψί.

Tip

Πριν βάλουμε τη γέμιση, βάζουμε σιμιγδάλι ή φρυγανιά πάνω στη σφολιάτα, για να μαζέψει όλα τα υγρά της πίτας και να ξεροψήσει καλά τη βάση της.

 

(Visited 4.503 times, 1 visits today)

Πρόσθεσε το σχόλιό σου

 

προηγούμενο
Κοζανίτικο κιχί με φέτα και πράσο
επόμενο
Μπακλαβάς με φιστίκι Αιγίνης