Νηστίσιμη Χορτόπιτα
…με το νέο χωριάτικο φύλλο «κιχί» της alfa

Νηστίσιμη Χορτόπιτα

Κοινοποίησέ το στο κοινωνικό σου δίκτυο:

ή μπορείς να αντιγράψεις και να κοινοποιήσεις αυτή τη διεύθυνση

Συστατικά

1 πακέτο χωριάτικο φύλλο «κιχί» της alfa
2 πράσα
μεγάλα (το τρυφερό μέρος μόνο, το υπόλοιπο το κρατάμε για ζωμούς)
1 ξερό κρεμμύδι
ψιλοκομμένο
1 κιλό σπανάκι
πλυμμένο και στραγγισμένο
1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα
με τα φύλλα τους
1 ματσάκι ψιλοκομμένο άνηθο
1 ματσάκι φρέσκο δυόσμο
1 ματσάκι καυκαλήθρες
και μυρώνια
2 κ.σ. αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1/2 φλ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. σιμιγδάλι
ή φρυγανιά
Για τα φύλλα
3/4 φλ. ελαιόλαδο

Παραδοσιακή συνταγή από τη Στερεά Ελλάδα, γεμάτη με τα αρώματα της Σαρακοστής! Ειδικά λίγο πριν το Πάσχα, τα άγρια χόρτα κάθε περιοχής αφθονούν: μυρώνια, καυκαλήθρες, παπαρούνες… Πολλές νοικοκυρές δίνουν έξτρα νοστιμιά στις πίτες τους, προσθέτοντας ζεματισμένα αγριοσπάραγγα. Βέβαια, αντίστοιχες συνταγές υπάρχουν σε όλα τα μέρη της Ελλάδας, όπως στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη.

  • Μερίδες 12
  • Μέτρια
  • 20 λεπτά
  • 60 λεπτά

Εκτέλεση

FILO KIHI 2

Σε τηγάνι με 3 κ.σ. από το συνολικό ελαιόλαδο βάζουμε το ξερό κρεμμύδι και τα πράσα να μαραθούν για 15′, σε μέτρια φωτιά. Αφήνουμε να κρυώσουν.

Πλένουμε και στραγγίζουμε όλα τα χόρτα, τα φρέσκα κρεμμύδια και τα μυρωδικά, σε σουρωτήρι. Τα ψιλοκόβουμε σε λεκάνη και τα πασπαλίζουμε με το αλάτι. Τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να σταθούν για 15-20΄, να βγάλουν τα υγρά τους. Έπειτα, τα σφίγγουμε στις παλάμες μας, να μαραθούν και ν’ αποβάλουν όσο το δυνατόν περισσότερα υγρά, προκειμένου να μειωθεί η γέμιση στο μισό. Προσθέτουμε το τριμμένο πιπέρι και το σιμιγδάλι. Λαδώνουμε ένα ρηχό ταψί 40 εκ. και στρώνουμε 3 φύλλα κιχί ακτινωτά και ελαφρώς τσαλακωμένα. Τα περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο, το καθένα χωριστά. Στρώνουμε το 4° φύλλο τσαλακωμένο. Αδειάζουμε μέσα τη γέμιση και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο. Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα 2 φύλλα, ελαφρώς τσαλακωμένα, ραντίζοντάς τα ένα ένα με ελαιόλαδο. Στρίβουμε τις άκρες των φύλλων. Χαράζουμε σε κομμάτια, ραντίζουμε με λίγο νερό και λίγο λάδι. Ψήνουμε στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, στους 180°C για 1 ώρα, ώσπου να ροδίσει η πίτα καλά και να ξεκολλήσει από το ταψί.

TIP

Όσο πιο στεγνή είναι η γέμισή μας, τόσο πιο κριτσανιστά θα είναι τα φύλλα της χορτόπιτας.

(Visited 127 times, 1 visits today)

Πρόσθεσε το σχόλιό σου

 

προηγούμενο
Παριανή γλυκιά κολοκυθόπιτα ή λυρόπιτα
επόμενο
Μανιταρόπιτα Γρεβενών με λουκάνικα