Μελωμένος Μπακλαβάς
...με το φύλλο κρούστας "πολίτικο" της alfa

Μελωμένος Μπακλαβάς

Κοινοποίησέ το στο κοινωνικό σου δίκτυο:

ή μπορείς να αντιγράψεις και να κοινοποιήσεις αυτή τη διεύθυνση

Συστατικά

3 πακέτα φύλλο κρούστας «πολίτικο» της alfa
36 φύλλα
250γρ. βούτυρο
αιγοπρόβιο λιωμένο
500 γρ. φιστίκι Αιγίνης
ψίχα ωμή αλεσμένη ή καρύδια
Για το σιρόπι
600 γρ. ζάχαρη
500 γρ. νερό
λίγες σταγόνες χυμό
λεμονιού
  • Μερίδες 30
  • Μέτρια
  • 10 λεπτά
  • 90 λεπτά

Εκτέλεση

FILO POLITIKO 2

Αλέθουμε τα φυστίκια στο μπλέντερ με λίγη ζάχαρη, για να γίνουν πούδρα. Με βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου, αλείφουμε πολύ καλά ένα ταψί ρηχό για μπακλαβά 40×27×5 εκ. Απλώνουμε 18 φύλλα, το ένα πάνω στο άλλο, στο βουτυρωμένο ταψί. Ραντίζουμε πεταχτά με το λιωμένο βούτυρο ανάμεσα στα φύλλα. Πασπαλίζουμε σε μια στρώση όλο το αλεσμένο φιστίκι και στρώνουμε τα υπόλοιπα 18 φύλλα, ένα ένα, ραντίζοντάς τα πεταχτά με λίγο βούτυρο.

Ακόμα και αν μας σπάσουν κάποια φύλλα, τα χρησιμοποιούμε κανονικά στον μπακλαβά.

Με κοφτερό μαχαίρι αφαιρούμε τις άκρες που εξέχουν από το ταψί. Χαράζουμε τον μπακλαβά με κοφτερό μαχαίρι σε μικρά μπακλαβαδωτά κομμάτια και περιχύνουμε την επιφάνεια με το λιωμένο χλιαρό βούτυρο.

Ανακινούμε το ταψί ώστε να πάει παντού το βούτυρο.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 150οC στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά, μέχρι ο μπακλαβάς να ροδίσει καλά μέχρι μέσα. Αν δεν ψηθεί καλά, θα υγροποιήσει το φύλλο και δεν θα μείνει τραγανό. Για να σιγουρευτώ ότι ψήθηκε καλά, ανασηκώνω τις γωνίες με τη λάμα του μαχαιριού. Πρέπει να έχει ρόδινο χρώμα μέχρι κάτω και όλα τα φύλλα να έχουν χρυσορόδινο χρώμα.

Για το σιρόπι του μπακλαβά

Βάζουμε σε κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να παίρνει βράση. Αν συνεχίσουμε το ανακάτεμα μετά το βρασμό θα κρυσταλλώσει το σιρόπι. Βράζουμε για 3 λεπτά. Τέλος, προσθέτουμε το χυμό. Περιχύνουμε λίγο λίγο τον καυτό μπακλαβά με το καυτό σιρόπι.

Μην σας τρομάζει που θα αφρίσει το σιρόπι, γιατί έτσι κάνει ο καυτός μπακλαβάς, ρουφάει αμέσως τα υγρά.

Αφήνουμε να κρυώσει καλά και να ρουφήξει. Δεν βάζουμε τον μπακλαβά στο ψυγείο γιατί θα χάσει την τραγανή υφή του.

Μυστικό: Παγώνουμε τον ωμό μπακλαβά στο ψυγείο για λίγη ώρα, για να παγώσει το βούτυρο, κι έπειτα τον κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι, για να μην χαλάσει το σχήμα του.

 

(Visited 4.172 times, 1 visits today)

Πρόσθεσε το σχόλιό σου

 

προηγούμενο
Πρωτότυπη Μπουγάτσα σοκολάτας
επόμενο
Αφράτη μους σοκολάτας με κρουασάν βουτύρου