Μελιτζανόπιτα με φέτα
...με το μοναδικό χωριάτικο φύλλο «κιχί με βρώμη, κριθάρι & σίκαλη», της alfa

Μελιτζανόπιτα με φέτα

Κοινοποίησέ το στο κοινωνικό σου δίκτυο:

ή μπορείς να αντιγράψεις και να κοινοποιήσεις αυτή τη διεύθυνση

Συστατικά

1 πακέτο χωριάτικο φύλλο «κιχί με βρώμη, κριθάρι & σίκαλη» της alfa
3/4 φλ. ελαιόλαδο
6 φλάσκες μελιτζάνες
μετρίου μεγέθους
4 ξερά κρεμμύδια
ψιλοκομμένα ή τριμμένα σε χοντρό τρίφτη
2 ντομάτες
ψιλοκομμένες
1/2 φλ. τραχανά
400 γρ. φέτα
2 αυγά
λίγος μαϊντανός
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τραγανή μελιτζανόπιτα με πλούσια γεύση, προτείνω ένα φύλλο παραδοσιακό, αλλά και διαφορετικό παράλληλα: χωριάτικο «κιχί με βρώμη, κριθάρι και σίκαλη». Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόση διαφορά κάνουν τα δημητριακά. Θα το λατρέψετε!

  • Μερίδες 15
  • Μέτρια
  • 20 λεπτά
  • 60 λεπτά

Εκτέλεση

BOX KIHI-MULTIGRAIN-2

Θα χρησιμοποιήσουμε ένα ρηχό ταψί για πίτα, 40 εκατοστών. Ξεφλουδίζουμε τις μελιτζάνες, τις κόβουμε σε καρέ και τις βάζουμε σε μια λεκάνη με νερό, για να μην ρουφήξουν πολύ λάδι στο τηγάνι. Βάζουμε το κρεμμύδι στο τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, για περίπου 5-6′, να πιει τα υγρά του. Προσθέτουμε 1/4 από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε για 4-5′.  Προσθέτουμε τις μελιτζάνες, αφού πρώτα τις στύψουμε πολύ καλά, να φύγουν τα νερά. Ανακατεύουμε το μείγμα και σοτάρουμε για 5-6′ να μελώσουν οι μελιτζάνες.

Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα και βράζουμε τη γέμιση σε μέτρια φωτιά, για 10′ περίπου, να πιει τα υγρά της. Προς το τέλος του βρασμού, προσθέτουμε τον τραχανά, αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με το μαϊντανό. Αφήνουμε τη γέμιση σε χαμηλή φωτιά να πιει τελείως τα υγρά της.

Αφού κρυώσει το μείγμα, προσθέτουμε τη φέτα και τα αυγά, χτυπημένα. Στρώνουμε ακτινωτά τα 3 φύλλα, λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα, και τα τσαλακώνουμε ελαφρά. Στρώνουμε το 4° φύλλο, ελαφρά σουρωμένο. Αδειάζουμε τη γέμιση στο ταψί και ισιώνουμε το πάχος της. Γυρνάμε τα φύλλα που εξέχουν, προς τα μέσα, πάνω στην πίτα. Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα 2 φύλλα και τα στρώνουμε τσαλακωμένα, λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα. Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια. Ραντίζουμε την επιφάνεια της πίτας με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και με λίγο νερό.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C  για περίπου 1 ώρα, να ροδίσει καλά και να ξεκολλήσει ολόκληρη η πίτα από το ταψί.

 

(Visited 274 times, 1 visits today)

Πρόσθεσε το σχόλιό σου

 

προηγούμενο
Μανιταρόπιτα Γρεβενών με καρύδι, ανεβατό και ψημένα φύλλα
επόμενο
Μυζηθρόπιτα Μακεδονίας με γλυκό του κουταλιού