Μακεδονική ταχινόπιτα με χαλβά & καρύδια (νηστίσιμη)
…με το μοναδικό φύλλο κρούστας «πολίτικο» της alfa

Μακεδονική ταχινόπιτα με χαλβά & καρύδια (νηστίσιμη)

Κοινοποίησέ το στο κοινωνικό σου δίκτυο:

ή μπορείς να αντιγράψεις και να κοινοποιήσεις αυτή τη διεύθυνση

Συστατικά

1 συσκευασία φύλλο κρούστας «πολίτικο» της alfa
1/2 φλ. σησαμέλαιο
300 γρ. ολικής αλέσεως ταχίνι Μακεδονίας
4 κ.σ. γεμάτες μέλι
Χαλκιδικής
1 κ.σ. κανέλα
1/2 κ.γ. γαρύφαλλο
150 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
150 γρ. ψίχα αμύγδαλο
200 γρ. Μακεδονικός χαλβάς με κακάο
για το τελείωμα μέλι
Χαλκιδικής

Η πίτα αυτή περιλαμβάνει τους θησαυρούς της Μακεδονικής γης, κυρίως σε περιόδους νηστείας: σουσάμι, χαλβά, ταχίνι και μέλι. Μέσα από αυτές τις πίτες ανακαλύπτουμε τη σοφία του λαού μας, ο οποίος, ακόμα και σε περιόδους νηστείας, δημιουργεί συνταγές τόσο νόστιμες, που τις επαναλαμβάνει πολλές φορές σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.

  • Μερίδες 14
  • Μέτρια
  • 20 λεπτά
  • 25 λεπτά

Εκτέλεση

Αλέθουμε στο μπλέντερ τα αμύγδαλα με τη ζάχαρη, μέχρι να γίνουν σκόνη. Βάζουμε σε μπολ το ταχίνι, το μέλι και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε καλά.
Σε λαδωμένο ταψί απλώνουμε 3 πολίτικα φύλλα, ραντίζοντάς τα ενδιάμεσα με λίγο σησαμέλαιο. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια του φύλλου με τη μισή ποσότητα αμυγδάλου-ζάχαρης. Στρώνουμε ενδιάμεσα άλλα 2 φύλλα, λαδωμένα. Φροντίζουμε τα φύλλα να εξέχουν λίγο στα πλαϊνά του ταψιού. Βάζουμε με κουτάλι τη μισή γέμιση και το μισό χαλβά, σε τρίμματα. Καλύπτουμε τη γέμιση με 2 πολίτικα φύλλα, λαδωμένα ενδιάμεσα. Ρίχνουμε την υπόλοιπη γέμιση και το χαλβά. Γυρίζουμε τις άκρες του φύλλου προς τα μέσα. Σκεπάζουμε με 2 λαδωμένα φύλλα και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο μείγμα αμυγδάλου-ζάχαρης. Καλύπτουμε την πίτα με τα 3 τελευταία φύλλα, αφού τα ραντίσουμε με σησαμέλαιο. Μπήγουμε τις άκρες στα πλαϊνά της πίτας και την κόβουμε σε κομμάτια. Λαδώνουμε την επιφάνεια με σησαμέλαιο και τη ραντίζουμε με νερό. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις στους 150°C, για περίπου 1 ώρα και 15′, μέχρι να ροδίσει πολύ καλά η πίτα. Θέλουμε να ψηθεί το φύλλο μέχρι μέσα και να ροδίσει παντού. Όπως τη βγάζουμε καυτή από το φούρνο, την περιχύνουμε με μέλι Χαλκιδικής και την αφήνουμε να κρυώσει. Είναι πολύ βασικό να ψηθεί σωστά το φύλλο, μέχρι μέσα, σε χαμηλή θερμοκρασία και για πολλή ώρα.

Tip
Αντί να βάλουμε μέλι Χαλκιδικής, μπορούμε να σιροπιάσουμε την πίτα όπως κάνουμε στον μπακλαβά.

 

 

(Visited 4.935 times, 1 visits today)

Πρόσθεσε το σχόλιό σου

 

προηγούμενο
Γιαννιώτικη κοτόπιτα
επόμενο
Κοτόπιτες Λάρισας με κασέρι Ελασσόνας, σε τραγανή σφολιάτα