Κρεατόπιτα Γρεβενών με κασέρι ΠΟΠ
...με το μοναδικό φύλλο σφολιάτας «του χεριού σας» της alfa

Κρεατόπιτα Γρεβενών με κασέρι ΠΟΠ

Κοινοποίησέ το στο κοινωνικό σου δίκτυο:

ή μπορείς να αντιγράψεις και να κοινοποιήσεις αυτή τη διεύθυνση

Συστατικά

1 πακέτο φύλλο σφολιάτας «του χεριού σας» της alfa
1/4 φλ. ελαιόλαδο
1 κιλό μοσχάρι
κομμένο σε πολύ μικρά κομμάτια
2 κρεμμύδια
ψιλοκομμένα
4 πιπεριές Φλωρίνης
κομμένες σε φέτες
1 μεγάλη μελιτζάνα
κομμένη σε καρέ
3 ντομάτες
ψιλοκομμένες
1 φλ. πέτουρα
Κοζάνης παραδοσιακό ζυμαρικό, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με χυλοπιτάκι, ρύζι ή τραχανά)
2-3 κουταλιές μαϊντανός
ψιλοκομμένος
300 γρ. κασέρι
ΠΟΠ
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τα Γρεβενά φημίζονται για το φυσικό τους πλούτο, αλλά και για τις κτηνοτροφικές τους φάρμες που συναντά κανείς στις γύρω περιοχές. Η κρεατόπιτα Γρεβενών είναι από τις πιο κλασικές πίτες της Δυτικής Μακεδονίας, με τις νοικοκυρές να ψιλοκόβουν με το χέρι το μοσχάρι, φτιάχνοντας έναν χοντροκομμένο κιμά!

  • Μερίδες 12
  • Μέτρια
  • 40 λεπτά
  • 50 λεπτά

Εκτέλεση

FILO SFOLIATA 2

Ψιλοκόβουμε το μοσχάρι σαν χοντροκομμένο κιμά στο χέρι. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και ροδίζουμε το κρέας γύρω γύρω, για 6-7′. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τις πιπεριές και τη μελιτζάνα. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε τις ντομάτες. Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 30′ να μαλακώσει το κρέας. Προς το τέλος του βρασμού ρίχνουμε τα πέτουρα και τα μυρωδικά. Αποσύρουμε από τη φωτιά κι αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει και να ρουφήξει τα υγρά της. Αφού κρυώσει προσθέτουμε το κασέρι σε καρεδάκια.

Απλώνουμε τη σφολιάτα σε λαδωμένο πυρίμαχο σκεύος ή σε ταψί. Φροντίζουμε να ανασηκώνεται στα πλαϊνά, ώστε να κρατήσει μέσα τη γέμιση. Βρέχουμε τις άκρες και σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο σφολιάτας. Τσιμπάμε τις ενώσεις να κολλήσουν. Τρυπάμε την επιφάνεια με μαχαίρι. Αν θέλουμε να γυαλίζει, αλείφουμε όλη την επιφάνεια της πίτας με κρόκο και λίγο νερό.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200°C, για 10′ και στη συνέχεια, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 170°C- 180°C, συνεχίζοντας το ψήσιμο για 40′ επιπλέον, μέχρι να ροδίσει η πίτα. Αφού ψηθεί, την αφήνουμε λίγο να τραβήξει τα υγρά της και σερβίρουμε.

 

(Visited 3,612 times, 1 visits today)

Πρόσθεσε το σχόλιό σου

 

προηγούμενο
Κοτσίδα γεμιστή Φλωρίνης
επόμενο
Κρουασάν με γέμιση λαχανικών