Κοζανίτικο κιχί με φέτα και πράσο
…με το νέο χωριάτικο φύλλο «κιχί» της alfa

Κοζανίτικο κιχί με φέτα και πράσο

Κοινοποίησέ το στο κοινωνικό σου δίκτυο:

ή μπορείς να αντιγράψεις και να κοινοποιήσεις αυτή τη διεύθυνση

Συστατικά

1 πακέτο χωριάτικο φύλλο «κιχί» της alfa
1/4 φλ. ελαιόλαδο
6 πράσα
500 γρ. φέτα
σε τρίμματα
2 αυγά
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 κ.σ. (γεμάτες) σιμιγδάλι
ψιλό
Για το άλειμμα των φύλλων
1/2 φλ. ελαιόλαδο

Πίτα με καταγωγή, από την περιοχή που φημίζεται για το φύλλο κιχί και για τις πίτες της. Είναι παραδοσιακή, καθημερινή πίτα που αξιοποιεί τα προϊόντα της Κοζανίτικης γης και φέρνει την απόλαυση στο καθημερινό οικογενειακό μας τραπέζι. Τη διαφορά την κάνει το φύλλο κιχί απ’ όπου πήραν οι πίτες και τοόνομά τους. Στρώσεις τραγανού, ξεροψημένου φύλλου, με διάφορες γεμίσεις.

  • Μερίδες 12
  • Μέτρια
  • 30 λεπτά
  • 55 λεπτά

Εκτέλεση

FILO KIHI 2

Καθαρίζουμε τα πράσα και κρατάμε το τρυφερό μέρος (το υπόλοιπο το φυλάμε για να αρωματίσουμε σούπες και σάλτσες). Τα πλένουμε καλά και τα ζεματάμε σε νερό που βράζει για 5-6΄. Τα σουρώνουμε, τα αφήνουμε να κρυώσουν, τα ψιλοκόβουμε και τα αφήνουμε για λίγη ώρα σε απορροφητικό χαρτί να στεγνώσουν. Ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα πράσα. Τα αφήνουμε για 5-6΄ και αφού κρυώσουν τα βάζουμε σε μπολ. Προσθέτουμε το τυρί, τα αυγά, αλάτι -αν χρειάζεται- και μπόλικο πιπέρι. Τέλος, πασπαλίζουμε με το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε καλά. Λαδώνουμε ένα ρηχό, στρογγυλό ταψί για πίτα, με διάμετρο 40 εκατοστών. Ανοίγουμε ένα φύλλο στον πάγκο, το παίρνουμε και το ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο. Το διπλώνουμε στη μέση και κατά μήκος βάζουμε λίγη γέμιση, σαν λεπτή γραμμή. Προσέχουμε οι άκρες του φύλλου να μην έχουν γέμιση. Τυλίγουμε κατά μήκος σε ρολό, στρίβουμε σε σαλίγκαρο σπιράλ και το τοποθετούμε στο κέντρο του ταψιού. Κατά τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε και τα υπόλοιπα ρολά και τα τοποθετούμε γύρω από το σαλίγκαρο, ώστε κάθε φορά να μεγαλώνει η διάμετρός του. Ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 180°C για περίπου 50-55΄. Η πίτα μας είναι έτοιμη αν έχει ροδίσει καλά και αν, κουνώντας το ταψί, έχει ξεκολλήσει από κάτω το κιχί. Σερβίρεται ζεστή, όπως σχεδόν όλες οι πίτες.

Tip

Αφήνοντας κενές τις άκρες του φύλλου από γέμιση, δεν θα τρέξει έξω το τυρί να κολλήσει στο ταψί. Το σιμιγδάλι θα τραβήξει τα περιττά υγρά του τυριού και του πράσου, και το κιχί θα γίνει έξτρα τραγανό!

(Visited 647 times, 1 visits today)

Πρόσθεσε το σχόλιό σου

 

προηγούμενο
Κεφαλονίτικη κρεατόπιτα
επόμενο
Πιπερόπιτα Φλωρίνης