Στριφτόπιτα γλυκιά με σοκολάτα, πραλίνα και βανίλια
...με το μοναδικό «πολίτικο φύλλο Βηρυτού» της alfa

Στριφτόπιτα γλυκιά με σοκολάτα, πραλίνα και βανίλια

Κοινοποίησέ το στο κοινωνικό σου δίκτυο:

ή μπορείς να αντιγράψεις και να κοινοποιήσεις αυτή τη διεύθυνση

Συστατικά

1 πακέτο φύλλο κρούστας «πολίτικο Βηρυτού» της alfa
150 γρ. βούτυρο
λιωμένο
6 αυγά
σε θερμοκρασία δωματίου
1 κλωνάρι βανίλια
1 πρέζα αλάτι
150 γρ. ζάχαρη
400 γρ. κρέμα γάλακτος
150 γρ. πικρή σοκολάτα
σε σταγόνες ή ψιλοκομμένη
200 γρ. σοκολάτα
πραλίνα ή γάλακτος ψιλοκομμένη
100 γρ. φουντούκια
αλεσμένα
6 κ.σ nutella
λίγο βούτυρο
για το ταψί
Για το σερβίρισμα
άχνη ζάχαρη
κακάο
λίγο βούτυρο
για το ταψί
  • Μερίδες 14
  • Εύκολη
  • 10 λεπτά
  • 40 λεπτά

Εκτέλεση

2_BEIRUT-POLITIKOΠροθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα στους 200 βαθμούς.
Χαράζουμε τη βανίλια στην μέση.  Αφαιρούμε τους σπόρους και τους ρίχνουμε στην κρέμα γάλακτος. Τα αφήνουμε στην άκρη.
Ανοίγουμε τη συσκευασία του φύλλου. Βγάζουμε ένα ένα φύλλο πάνω στον πάγκο. Ραντίζουμε κάθε φύλλο με λίγο λιωμένο βούτυρο και το σουρώνουμε σε πλισέ σαν βεντάλια και έπειτα το στρώνουμε σε σαλίγκαρο σε ένα στρογγυλό, βουτυρωμένο ταψί 32 εκατοστών  ή παραπλήσιο μέγεθος (μέχρι και 36 εκατοστών). Ξεκινάμε το στήσιμο του σαλίγκαρου από το κέντρο του ταψιού. Συνεχίζουμε να προσθέτουμε σουρωμένα πλισέ φύλλα στον σαλίγκαρο μέχρι να γεμίσουμε όλο το ταψί. Αφού τελειώσουμε με όλα τα φύλλα ραντίζουμε την επιφάνεια με 2-3 κουταλιές από το βούτυρο.
Τα ψήνουμε για περίπου 10 λεπτά σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 200 βαθμούς, για να ροδίσουν ελαφρά.
Με προσοχή βγάζουμε  το ταψί από τον φούρνο. Πασπαλίζουμε τα ψημένα φύλλα με την κουβερτούρα, την σοκολάτα γάλακτος και τα φουντούκια. Προσθέτουμε με μικρό κουτάλι την πραλίνα σε κουταλιές εδώ κι εκεί πάνω στα φύλλα.
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη και το αλάτι, χρησιμοποιώντας μίξερ χειρός, για 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και τα ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν.
Αδειάζουμε το υγρό μείγμα πάνω στα ψημένα φύλλα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για επιπλέον 30 λεπτά, μέχρι να σταθεροποιηθεί το γλυκό.
Αφού το βγάλουμε από τον φούρνο το αφήνουμε για λίγα λεπτά να σταθεροποιηθεί.
Κόβουμε σε κομμάτια και αχνίζουμε με άχνη και κακάο.
Απολαύστε το ζεστό, είναι υπέροχο!
(Visited 151 times, 1 visits today)

Πρόσθεσε το σχόλιό σου

 

προηγούμενο
Μπουγάτσα σοκολάτας
επόμενο
Κιμαδόπιτα Χριστουγεννιάτικη με φύλλο πολυδημητριακών