Πορτοκαλόπιτα
...με το μοναδικό φύλλο κρούστας «πολίτικο» της alfa

Πορτοκαλόπιτα

Κοινοποίησέ το στο κοινωνικό σου δίκτυο:

ή μπορείς να αντιγράψεις και να κοινοποιήσεις αυτή τη διεύθυνση

Συστατικά

450 γρ. φύλλο κρούστας «πολίτικο» της alfa
250 γρ. σπορέλαιο
250 γρ. ζάχαρη
2 βανίλιες
ξύσμα
από 2 πορτοκάλια
150 γρ. μαρμελάδα
πορτοκάλι με κομματάκια
5 αυγά
χτυπημένα
500 γρ. γιαούρτι
200 γρ. κρέμα γάλακτος
(ή ξινόγαλα ή γάλα με 2 κ.σ λεμόνι)
20 γρ. μπέικιν πάουντερ
Για το σιρόπι
600 γρ. ζάχαρη
500 γρ. νερό
1 ξύλο κανέλα
χυμό
από 1 πορτοκάλι
ξύσμα
από 1 πορτοκάλι
100 γρ. μαρμελάδα
πορτοκάλι
  • Μερίδες 12
  • Εύκολη
  • 10 λεπτά
  • 30 λεπτά

Εκτέλεση

Θα ψήσουμε την πορτοκαλόπιτα σε ρηχό ταψί 40×26 εκ., το οποίο βουτυρώνουμε ή λαδώνουμε. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160οC στον αέρα ή στους 180οC στις αντιστάσεις.

Ανοίγουμε το φύλλο και το χωρίζουμε. Αφήνουμε για 10 λεπτά να ξεραθεί. Το κόβουμε σε μικρά κομματάκια με ένα μαχαίρι ή με τα χέρια.

Βάζουμε σε ένα μπολ το λάδι, τη ζάχαρη, τη βανίλια, το ξύσμα, τη μαρμελάδα, τα αυγά, την κρέμα και το γιαούρτι. Με σύρμα τα ανακατεύουμε να γίνουν χυλός. Αν έχετε χρόνο αφήστε τη ζάχαρη για λίγη ώρα μέσα στα υγρά. Έτσι θα λιώσει πιο σωστά και θα έχει πιο ωραίο καραμέλωμα στο ψήσιμο. Τέλος, προσθέτουμε το μπέικιν. Ανακατεύουμε.

Ρίχνουμε τα σπασμένα ξερά φύλλα, λίγα λίγα κάθε φορά στο υγρό μείγμα, φροντίζοντας να βρέχονται καλά όλα τα κομμάτια φύλλου. Αυτό είναι απαραίτητο γιατί αλλιώς κολλάνε τα φύλλα μεταξύ τους σχηματίζοντας μπάλα, με αποτέλεσμα να μην ψήνονται και να μην σιροπιάζονται καλά.

Συνεχίζουμε να προσθέτουμε λίγα λίγα τα κομματιασμένα φύλλα, μέχρι όλα μαζί να γίνουν μια μάζα σαν τον χυλό του κέικ, χωρίς να σχηματίζονται μπάλες κολλημένων φύλλων. Αν όμως συμβεί αυτό με το πιρούνι τις διαλύουμε. Αφήνουμε να σταθεί το μείγμα για 10 λεπτά,  να ποτίσουν καλά τα φύλλα.

Αδειάζουμε σε λεπτή στρώση και ψήνουμε για 30 λεπτά περίπου, να σταθεροποιηθεί και να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια, κάνοντας μια ελαφριά κρούστα. Όπως την βγάζουμε καυτή, την περιχύνουμε σιγά σιγά με το κρύο σιρόπι.  Αφήνουμε να κρυώσει καλά και να ρουφήξει το σιρόπι.

 

(Visited 307 times, 1 visits today)

Πρόσθεσε το σχόλιό σου

 

προηγούμενο
Lokum Borek
επόμενο
Μαντί