Παραδοσιακό κιχί με πράσο και λουκάνικο
…με το μοναδικό χωριάτικο φύλλο «κιχί» της alfa

Παραδοσιακό κιχί με πράσο και λουκάνικο

Κοινοποίησέ το στο κοινωνικό σου δίκτυο:

ή μπορείς να αντιγράψεις και να κοινοποιήσεις αυτή τη διεύθυνση

Συστατικά

1 πακέτο χωριάτικο φύλλο «κιχί» της alfa
1 φλ. ελαιόλαδο
1 1/2 κιλό πράσα
(μέτρια σε μέγεθος και τρυφερά)
4 ξερά κρεμμύδια
ψιλοκομμένα
4-5 κρεμμυδάκια φρέσκα
6 λουκάνικα
Μακεδονίας
1/2 φλ. λευκό ξηρό κρασί
300 γρ. κατσικίσιο τυρί
ή φέτα
αλάτι
πιπέρι

Οι περιοχές γύρω από την Κοζάνη φημίζονται για τα λουκάνικα με μείγμα χοιρινού και μοσχαρίσιου κιμά, με πολλά καρυκεύματα. Χρησιμοποιήστε τα στη γέμιση και φτιάξτε την πιο χαρακτηριστική πίτα της Μακεδονίας, με το παραδοσιακό σχήμα και το χωριάτικο φύλλο κιχί!

  • Μερίδες 15
  • Μέτρια
  • 15 λεπτά
  • 45 λεπτά

Εκτέλεση

FILO KIHI 2

Κόβουμε τα πράσα και τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε φέτες και ψιλοκόβουμε τα ξερά κρεμμύδια. Τα αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά, με λίγο ελαιόλαδο, μέχρι να μαραθούν. Δεν πρέπει να πάρουν χρώμα. Αφαιρούμε το περίβλημα από τα λουκάνικα και τα ψιλοκόβουμε. Τα σοτάρουμε για λίγα λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και τα αφήνουμε σε δυνατή φωτιά να εξατμιστούν όλα τα υγρά. Αφού κρυώσει η γέμιση, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τη φέτα,.

Αλείφουμε ένα ταψί 35 εκατοστών με ελαιόλαδο. Ανοίγουμε τα φύλλα στον πάγκο, κόβουμε κάθε φύλλο στη μέση, κατά μήκος της μεγάλης πλευράς και το αλείφουμε με ελαιόλαδο. Σκορπάμε λίγη γέμιση, κατά μήκος των φύλλων. Τα τυλίγουμε σε ρολό, στρίβουμε σε κιχί και τα τοποθετούμε στο κέντρο του ταψιού. Με τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε και τα υπόλοιπα ρολά, μεγαλώνοντας κάθε φορά τον κύκλο του κιχί, μέχρι στο τέλος να έχουμε ένα μεγάλο κιχί στο ταψί. Αλείφουμε με ελαιόλαδο όλη την επιφάνεια και τη ραντίζουμε πεταχτά με λίγο νερό.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, κατά προτίμηση στις αντιστάσεις. Τα τελευταία 20′ ψήνουμε μόνο στην κάτω αντίσταση. Το κιχί είναι έτοιμο όταν ξεκολλάει από το ταψί και είναι ρόδινο και τραγανό ολόγυρα.

 

(Visited 175 times, 1 visits today)

Πρόσθεσε το σχόλιό σου

 

προηγούμενο
Παραδοσιακή τυρόπιτα Ηπείρου με τραχανά
επόμενο
Χριστουγεννιάτικη κρεατόπιτα Ηπείρου