Μυζηθρομελοπιτάκια – Μελιτίνια
...με το μοναδικό «πολίτικο φύλλο Βηρυτού» της alfa

Μυζηθρομελοπιτάκια – Μελιτίνια

Κοινοποίησέ το στο κοινωνικό σου δίκτυο:

ή μπορείς να αντιγράψεις και να κοινοποιήσεις αυτή τη διεύθυνση

Συστατικά

1 πακέτο φύλλο κρούστας «πολίτικο Βηρυτού» της alfa
700 γρ. φρέσκια μυζήθρα
4 κουταλιές ζάχαρη
3 αυγά
1 κ.γ. κανέλα
2 πρέζες μαστίχα
200 γρ. λιωμένο βούτυρο
για τα φύλλα
Για το σερβίρισμα
θυμαρίσιο μέλι
κανέλα

Τα μελιτίνια είναι το παραδοσιακό γλυκό που φτιάχνουν στη Σαντορίνη για το Πάσχα, κάτι σαν τα σκαλτσούνια στην Κρήτη. Η προετοιμασία τους απαιτεί κόπο, χρόνο και μαεστρία, προκειμένου να πετύχει η νοικοκυρά 50-60 διακοσμητικά «τσιμπήματα». Αλλά μην ανησυχείτε! Εδώ σας προτείνω μια πολύ πιο εύκολη εκδοχή τους, αρκετά διαφορετική, αλλά εξίσου νόστιμη, με «πολίτικο φύλλο Βηρυτού», για έξτρα τραγανό αποτέλεσμα!

  • Μερίδες 60
  • Μέτρια
  • 20 λεπτά
  • 20 λεπτά

Εκτέλεση

2_BEIRUT-POLITIKO

Βάζουμε σε μπολ τη μυζήθρα και τη λιώνουμε με πιρούνι. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά: τα αυγά, την κανέλα, τη μαστίχα και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά. Ανοίγουμε τα φύλλα και κόβουμε, κατά μήκος της μακριάς πλευράς, 5 λωρίδες. Κρατάμε τη μια λωρίδα να δουλεύουμε και καλύπτουμε τα υπόλοιπα φύλλα με νωπή πετσέτα.

Αλείφουμε με βούτυρο τη μια λωρίδα φύλλου, ακουμπάμε 1 κουταλάκι γέμιση και κλείνουμε σε τρίγωνο, όπως τα τυροπιτάκια. Αφού τα τελειώσουμε όλα, τα τηγανίζουμε για λίγα λεπτά σε καυτό λάδι. Τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί να στεγνώσουν.

Τα αραδιάζουμε σε πιατέλα, τα περιχύνουμε με μπόλικο θυμαρίσιο μέλι και τα πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα. Τα μισά μπορούμε να τα αφήσουμε να κρυώσουν και να τα πασπαλίσουμε με  κανελοζάχαρη. Επίσης, αντί για τηγάνι, μπορούμε να τα ψήσουμε στο φούρνο. Τα αραδιάζουμε σε λαδωμένες λαμαρίνες, με την ένωση προς τα κάτω, και τα ψήνουμε στους 160°C, στον αέρα, για περίπου 20′ να ροδίσουν. Ζεστά όπως είναι, τα περιχύνουμε με μέλι και κανέλα.

 

(Visited 233 times, 1 visits today)

Πρόσθεσε το σχόλιό σου

 

προηγούμενο
Μανιταροτηγανιά
επόμενο
Πιτσάκια Σάντουιτς