Φανταστική Τυρόπιτα της Πεθεράς μου
...με το μοναδικό χωριάτικο φύλλο «κιχί με καλαμποκάλευρο» της alfa

Φανταστική Τυρόπιτα της Πεθεράς μου

Κοινοποίησέ το στο κοινωνικό σου δίκτυο:

ή μπορείς να αντιγράψεις και να κοινοποιήσεις αυτή τη διεύθυνση

Συστατικά

1 πακέτο χωριάτικο φύλλο «κιχί με καλαμποκάλευρο» της alfa
6 αυγά
ή 4 αν προτιμάτε
3 1/2 φλ. φρέσκο γάλα
1/2 φλ. ελαιόλαδο
λίγο αλάτι
πιπέρι
200 γρ. κεφαλογραβιέρα
600 γρ. σκληρή φέτα βαρελίσια
1/4 φλ. ελαιόλαδο
για τα φύλλα

Mια αγαπημένη συνταγή, από έναν αγαπημένο μου άνθρωπο! Τα υλικά, είναι λίγο-πολύ γνωστά: αυγά, γάλα και τυριά του τόπου μας. Αυτό όμως που κάνει την πίτα να ξεχωρίζει είναι το φύλλο: νέο χωριάτικο φύλλο Κοζάνης «κιχί με καλαμποκάλευρο» που δίνει στην τυρόπιτα ανεπανάληπτη γεύση!

  • Μερίδες 16
  • Μέτρια
  • 15 λεπτά
  • 70 λεπτά

Εκτέλεση

BOX KIHI-CORN FLOUR-2Θα χρησιμοποιήσουμε ένα ρηχό ταψί για πίτα, 40 ή 42 εκατοστών και θα ψήσουμε στην κάτω σχάρα. Λαδώνουμε το ταψί και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις.

Σε μπολ χτυπάμε τα αυγά με σύρμα. Προσθέτουμε το γάλα και το ελαιόλαδο. Τα χτυπάμε λίγο. Προσθέτουμε λίγο αλάτι και πιπέρι. Θρυμματίζουμε τα τυριά. Ανοίγουμε το φύλλο, στρώνουμε 2 φύλλα κάτω, ραντίζουμε με περίπου 1/4 φλ. μείγμα γάλα – αυγό και πασπαλίζουμε με τα τυριά την επιφάνεια. Στρώνουμε το τρίτο φύλλο, ραντίζουμε με 1/4 φλ. μείγμα γάλα-αυγό και πασπαλίζουμε με τα τυριά. Καλύπτουμε με το 4° και το 5° φύλλο, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία. Ραντίζουμε δηλαδή με το υγρό μείγμα και πασπαλίζουμε, ενδιάμεσα, με τα υπόλοιπα τυριά. Γυρνάμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα, πάνω στην πίτα. Τέλος, καλύπτουμε την πίτα με το τελευταίο φύλλο.

Τρυπάμε την επιφάνεια με πιρούνι, χωρίς να φτάσουμε στη βάση. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο μείγμα γάλα-αυγό και ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 10′, μέχρι να ροδίσει καλά η πίτα.

Tip

Για μεγαλύτερη απόλαυση και πιο τραγανή πίτα, το τελευταίο 20λεπτο ψήνουμεμόνο στην κάτω αντίσταση. Ποτέ μην ψήνετε τις πίτες σε πυρίμαχα σκεύη και πάντα να προτιμάτε αυθεντική, σκληρή φέτα. Ποτέ μαλακή, με υγρασία. Εάν δεν έχετε τόσο μεγάλο ταψί, τότε ελαττώστε το μείγμα κατά 2 αυγά. Να ξέρετε ότι οι ωραίες, αυθεντικές πίτες, ποτέ δεν ξεπερνούν σε πάχος τα 3 εκατοστά.

(Visited 4.327 times, 1 visits today)

Πρόσθεσε το σχόλιό σου

 

προηγούμενο
Τυρόψωμο Καστοριάς
επόμενο
Μακεδονίτικη ανοιχτή γαλατόπιτα