• Αρχική
  • Αλμυρή
  • Ελληνική παραδοσιακή Σπανακόπιτα με χωριάτικο φύλλο «κιχι» της alfa

Ελληνική παραδοσιακή Σπανακόπιτα με χωριάτικο φύλλο «κιχι» της alfa
…με το μοναδικό χωριάτικο φύλλο «κιχί» της alfa

Ελληνική παραδοσιακή Σπανακόπιτα με χωριάτικο φύλλο «κιχι» της alfa

Κοινοποίησέ το στο κοινωνικό σου δίκτυο:

ή μπορείς να αντιγράψεις και να κοινοποιήσεις αυτή τη διεύθυνση

Συστατικά

1 πακέτο χωριάτικο φύλλο «κιχί» της alfa
1/2 φλ. ελαιόλαδο
Για τη γέμιση
1 κιλό σπανάκι
πλυμένο και στραγγισμένο (κομμένο σε χοντρά κομμάτια)
5 τρυφερά πράσα
κομμένα σε λεπτές φέτες
10 κρεμμυδάκια φρέσκα
(τρυφερά) με τα φύλλα τους κομμένα σε λεπτές φέτες
1 ξερό κρεμμύδι
πολύ ψιλοκομμένο ή τριμμένο
1 ματσάκι άνηθο
ψιλοκομμένο (με τα κοτσάνια του)
1/2 φλ. τραχανά
450 γρ. ώριμη σκληρή φέτα
σε χοντρά τρίμματα
200 ml. γάλα εβαπορέ
(1 μικρό κουτί)
1/2 φλ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
2 μεγάλα αυγά
1/4 φλ. νερό
αλάτι
(κατά βούληση)
πιπέρι
(κατά βούληση)
  • Μερίδες 16
  • Μέτρια
  • 10 λεπτά
  • 60 λεπτά

Εκτέλεση

FILO KIHI 2Τα χόρτα πρέπει να είναι καλά πλυμένα και στραγγισμένα.  Τα  χοντροκόβω σε μεγάλη μπασίνα.
Ρίχνω ψιλοκομμένο το ξερό και το φρέσκο κρεμμύδι, τα ψιλοκομμένα τρυφερά πράσα, τα τα τρυφερά κρεμμύδια με τα φύλλα τους, αλάτι και πιπέρι και τα τρίβω με τα χέρια μέχρι να μαραθούν, για περίπου 1-2 λεπτά.
Ρίχνω τον τραχανά, τη φέτα σε τρίμματα και ανακατεύω.

Σε μικρή μπασίνα χτυπάω τα αυγά, το εβαπορέ γάλα και το ελαιόλαδο. Ρίχνω το μισό μείγμα στα χόρτα και ανακατεύω καλά.

Στο υπόλοιπο μείγμα αυγού ρίχνω λίγο νερό, για να αραιώσει η υφή (περίπου 50 ml).

Λαδώνω ένα μεγάλο, ρηχό ταψί για πίτα,  40 ή 42′ εκατοστά. Στρώνω το πρώτο μεγάλο φύλλο και φροντίζω να εξέχει από τα τοιχώματα του ταψιού. Ραντίζω με λίγο μείγμα αυγού.

Στρώνω άλλα δύο φύλλα, ελαφρώς τσαλακωμένα. Ραντίζω με λίγο ελαιόλαδο ενδιάμεσα.  Τα ραντίζω ελαφρά με μείγμα αυγού. Αδειάζω τη γέμιση σε λεπτή στρώση.

Σκεπάζω με αλλα τρία φύλλα τσαλακωμένα και ραντίζω ενδιάμεσα. Τα πάνω  φύλλα να μην εξέχουν. Δεν αφήνω πολυ ζυμάρι στον κόθρο.
Στρίβω το φύλλο που εξέχει σε κόθρο.
Ραντίζω με όσο μείγμα αυγού έχει απομείνει.

Χαράζω σε κομμάτια. Ραντίζω με λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
Ψήνω σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για περίπου 1 ώρα.

Μπορούμε να ενισχύσουμε την πίτα με φρέσκο δυόσμο, μαϊντανό ή μυρωνολάχανα (καυκαλήθρες, μυρώνια) ή  λίγα άγρια αγγιναράκια βουνού και σταμναγκάθι.

(Visited 1.260 times, 1 visits today)

Πρόσθεσε το σχόλιό σου

 

προηγούμενο
Ψευτοκαγιανάς / Στραπατσάδα
επόμενο
Διώροφη τυρόπιτα με τέσσερα τυριά